fbpx

Cum sa tinem tantarii la distanta cu repelenti naturali?

Tantarii sunt deopotriva un cosmar in noptile calde de vara si purtatori ai unor boli periculoase, insa a ne ascunde de ei este practic imposibil. Din pacate, sunt pretutindeni, iar daca se intampla sa locuim sau sa calatorim in zone cu umiditate crescuta (langa lacuri sau zone mlastinoase), atunci avem cu atat mai multa nevoie de protectie. Iata in continuare cateva alternativele naturale la repelentii din comert!

Majoritatea solutiilor cu efect insectifug pe care le gasiti in comert contin o substanta chimica cunoscuta drept DEET (N-N-dietilmeta-toluamida), care are potentialul nociv de a produce iritatii ale pielii. Specialistii recomanda ca la manifestarea primei reactii alergice sa intrerupeti folosirea produsului si sa spalati bine cu apa si sapun zona pe care ati aplicat produsul. Pentru a reduce riscul de eruptii cutanate si alte alergii, si a tine in continuare insectele la distanta, va puteti prepara acasa un repelent sigur, ieftin si la indemana.

Citeste si:  Myleene Klass sustine ca a slabit rapid dupa nastere doar pentru ca si-a alaptat fiica

Cojile de lamaie, portocala sau lamaie verde sunt foarte utile pentru a tine departe tantarii, acestia fiind deranjati de aroma puternica a citricelor. Nu trebuie decat sa va masati pielea cu coji proaspat taiate, iar rezultatele sunt imediate.
Si usturoiul este la fel de eficient, gratie mirosului specific puternic. Vara si primavara consumati cu regularitate usturoi, iar „interesul” insectelor pentru dumneavoastra va scadea. Daca nu va dati in vant dupa aroma usturoiului, atunci il puteti folosi ca remediu extern, tinand minte insa sa nu-l aplicati direct pe piele, pentru ca poate provoca iritatii. In schimb, luati doi – trei catei de usturoi si zrobiti-i, apoi puneti-i intr-o sticla de plastic prevazuta cu atomizor si completati cu apa calda. Agitati bine si folositi amestecul pentru a-l pulveriza pe haine, scaune, mese si alte obiecte de care va inconjurati atunci cand iesiti in natura.
Insectele „fug” si de mirosul de ceapa: luati o ceapa potrivita, taiati-o pe jumatate si masati-va usor pielea.
Tot in bucatarie veti gasi un alt repelent natural de nadejde: otetul de mere. Umpleti o sticla prevazuta cu atomizor cu o cana de apa si jumatate de cana de otet de mere. Inainte de a iesi din casa, pulverizati solutia pe piele.
Intr-o cana de apa amestecati cinci – sase picaturi de ulei esential de eucalipt, agitati bine, apoi transferati amestecul intr-o sticla cu atomizor. Uleiul de eucalipt tine insectele la distanta chiar daca nu il aplicati direct pe piele, ci pe haine, pe plante si prin casa.
Mirosul dulce de vanilie este foarte apreciat de oameni, insa insectele il „detesta”. Intr-o sticla prevazuta cu atomizor puneti o cana cu apa si o lingura de extract de vanilie. Agitati bine inainte de folosire, apoi pulverizati amestecul pe piele. Masati usor pielea, pentru ca amestecul sa se absoarba uniform.

Citeste si:  Primului vaccin impotriva cancerului uterin a dat rezultate

Alte masuri pentru a preveni muscaturile de tantari:

Nu tineti vase cu apa in locuinta sau in apropierea acesteia. Chiar si o cantitate mica de apa statuta poate atrage intr-un timp foarte scurt zeci si chiar sute de tantari.
Plantati in gradina sau decorati-va locuinta cu busuioc, iarba-matei, galbenele, menta si rozmarin. Tineti minte ca de obicei mirosurile placute pentru oameni sunt un cosmar pentru majoritatea insectelor.

Citeste si:  Anorexia si bulimia (partea a II-a)

Inainte de culcare, cand aerisiti camera puneti pe pervaz o lumanare cu parfum de citronela. Parfumul degajat va actiona ca o bariera pentru tantari, care nu vor mai patrunde inauntru.
Atunci cand sunteti in natura purtati haine largi, de culori terne si fara luciu, pentru a va proteja de tantari. Acestea ii vor tine departe de piele si va vor masca mirosul natural care atrage tantarii.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.