fbpx

Dieta macrobiotica: ce ne invata japonezii despre stilul de viata?

Mai degraba un stil de viata decat o simpla dieta alimentara, dieta macrobiotica porneste de la principiul conform caruia organismul uman trebuie sa fie in armonia cu natura pentru a-si recapata starea de bine si sanatate. Originand din invataturile lui Sagen Ishizuka, un vindecator japonez din secolul al XIX-lea, dieta macrobiotica se crede a aduce alinare in afectiuni precum obezitatea, ulcerul gastric, boli dermatologice, cancer si nu numai. Iata cateva dintre principiile dietei macrobiotice!

Dieta macrobiotica porneste de la filosofia chineza a celor doua forte cosmice opuse, dar complementare, Yin si Yang, care se transpun ca forte Expansive, respectiv Contractive, in alimentele pe care le consumam. Potrivit initiatorilor dietei, starea de sanatate se obtine prin gasirea unui echilibru intre cele doua forte, in alimentatia zilnica.
Un alt principiu important al dietei este armonia cu Natura si gasirea „echilibrului natural”, ceea ce inseamna ca dieta individuala trebuie sa se bazeze in mare parte pe alimente specifice climatului in care traim.
Principalele alimente pe care se bazeaza dieta macrobiotica sunt:

Citeste si:  Pantofii sport - o alternativa sanatoasa sau nu?

* Cerealele: constituie 50-60% din alimentatie. Cele mai indicate sunt (relativ la climatul temperat in care este pozitionata tara noastra) orzul, secara, graul, porumbul. Consumul de paste fainoase procesate trebuie limitat.

* Legumele: constituie 20-30% din alimentatie. Legumele recomandate sunt varza, conopida, dovleceii, papadia, prazul, ceapa, morcovii. De asemenea, pot fi consumate ocazional legume precum: castravetii, salata verde, telina, mararul, cartofii, rosiile si vinetele.

* Ocazional se poate consuma peste, nuci si seminte, in timp ce fructele se recomanda in masura in care sunt de provenienta locala. Zaharul rafinat, grasimile animale si ciocolata sunt interzise de catre dieta macrobiotica.

Citeste si:  Clarificari pe piata de celule stem

Bauturile incluse in dieta macrobiotica sunt apa de izvor si orice ceai de plante traditionale, cu conditia sa nu contina arome sau excitanti. Dieta interzice bauturile artificiale, care contin coloranti, cafeaua si bauturile spirtoase.

Deoarece principalul obiectiv al dietei este traiul in armonie cu natura, nu se recomanda prepararea alimentelor in cuptorul cu microunde sau pe plita electrica.

Dupa cum spuneam, dieta macrobiotica este mai degraba un stil de viata, imbratisat cu precadere in Japonia, de aceea pe langa schimbarea regimului alimentar se recomanda si modificare a atitudinii vizavi de alimentatie. Se recomanda 2-3 mese pe zi, savurate intr-un mediu relaxat, meditativ. Mancarea trebuie mestecata de cel putin 50 de ori, pentru o mai buna digestie.

Citeste si:  Retete pentru combaterea transpiratiei

De asemenea, nu se recomanda baile sau dusurile lungi, pentru ca acestea pot elimina mineralele esentiale prezente pe corp.

Imbracamintea trebuie sa fie realizata preponderent din bumbac, fiind o fibra naturala.

Locuintele trebuie aerisite zilnic, indiferent de conditiile meteorologice, deoarece aerul curat ajuta la restaurarea echilibrului natural. De asemenea, ori de cate ori aveti ocazia iesiti in aer liber si faceti exercitii fizice usoare, precum mersul pe jos.

O alta recomandare este aceea de a va decora locuinta cu plante verzi – acestea purifica aerului si aduc ordine si echilibru spatiului in care locuiti, potrivit principiilor macrobiotice.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.