
Este cunoscut faptul ca atunci cand readucem in actualitate o amintire dureroasa, zonele creierului implicate in recunoasterea durerii intra in alerta. Acesta este mecanismul prin care „invatam” sa ne ferim de situatiile in care putem fi raniti, cum este cazul accidentelor. Un nou studiu arata insa, ca acelasi proces se declanseaza atunci cand auzim cuvinte care semnifica „durere”.
„Chiar si stimulii verbal produc reactii in anumite zone ale creierului”, sustine Dr. Thomas Weiss, de la Universitatea Friedrich-Schiller din Jena (Germania), autor al studiului. „Atunci cand auzim cuvinte care semnifica durere, cum ar fi spre exemplu: chinuitor, istovitor sau pedeapsa, aceste zone ale creierului se activeaza, punandu-ne intr-o stare de alerta”.
Psihologii de la Universitatea Friedrich-Schiller au examinat acest fenomen folosindu-se de rezonanta magnetica functionala. Acestia au urmarit maniera in care subiectii sanatosi clinic asociau cuvintele cu durerea perceputa. Pentru a evita reactiile bazate pe un afect pur negativ, subiectilor le-au fost rostite, pe langa cuvintele cercetate, si cuvinte cu conotatie negativa (de exemplu: terifiant, oribil, dezgustator).
In prima faza, subiectii au fost rugati sa-si imagineze situatii care corespundeau cuvintelor auzite. Apoi, le-au fost citite aceleasi cuvinte, pe fondul unui zgomot menit sa le distraga atentia.
„In ambele cazuri s-a observat clar o activare a centrului durerii, care se regaseste in creier, la auzul cuvintelor asociate in mod normal durerii fizice”, explica drd. Maria Richter, membra a echipei de cercetare. Pe de alta parte, cuvintele cu conotatie negativa nu au produs acelasi efect.
Rezultatele cercetarii, afirma oamenii de stiinta, arata cum cuvintele in sine sunt capabile sa activeze centrul durerii din creier. Aceasta descoperire este importanta cu precadere in cazul bolnavilor cronici, care tind sa vorbeasca mult despre experientelor lor cu medicul sau membrii familiei. Potrivit rezultatelor, este foarte posibil ca aceste conversatii sa sporeasca activitatea in centrul durerii si astfel sa intensifice durerea fizica resimtita de pacient.
Impactul pe care stimulii verbali il au in ameliorarea starii de sanatate a bolnavilor cronici va constitui subiectul unei viitoare cercetari a Universitatii din Jena, informeaza ANI.