fbpx

Anesteziile repetate pot deteriora semnificativ memoria copiilor

Un nou studiu, aflat in faza pre-clinica, arata ca anesteziile repetate pot deteriora memoria in cazul copiilor. Acest proces poate fi preintampinat insa prin activitate fizica, sunt de parere oamenii de stiinta de la Academia Sahlgrenska – Universitatea din Gothenburg, Suedia.

„Anestezistii pediatri suspecteaza de multa vreme faptul ca acei copii care sunt supusi repetat anesteziei, in decurs de doar cativa ani, pot suferi deteriorari ale memoriei si probleme de invatare”, afirma Klas Blomgren, cercetator al Academiei Sahlgrenska.

Impreuna cu echipa sa de cercetare, specialistul a descoperit o conexiune intre pierderea celulelor stem si supunerea repetata la anestezie. „Am descoperit ca anesteziile repetate au dus la eliminarea unui numar semnificativ de celule stem din hipocampus, zona a creierului implicata in procesele memoriei”, explica Blomgren, adaugand ca formarea de celule nervoase este importanta pentru functionarea corespunzatoare a memoriei.

Citeste si:  Oamenii de stiinta creeaza mana artificiala care poate simti!

Rezultatele au demonstrat, de asemenea, ca subiectele animale folosite in studiu prezentau deteriorari ale memoriei odata cu inaintarea in varsta. Efectul a fost insa considerabil in cazul cobailor tineri, considerandu-se ca sensibilitatea celulelor stem este mai crescuta in cazul sistemelor cerebrale nematurizate.

Cauzele eliminarii celulelor stem nu sunt inca pe deplin cunoscute, dat fiind faptul ca nu s-a observat ca celulele mor, ci mai degraba ca isi pierd abilitatea naturala de a se diviza.

Citeste si:  Remedii naturiste pentru insomnie

Un alt tratament care produce efecte similare asupra celulelor stem este radioterapia, folosita in tratamentul cancerului. Blomgren a derulat un studiu paralel, potrivit caruia activitatea fizica ar contribui pozitiv la cresterea numarului de celule stem si inlocuirea partiala a celor pierdute.

„Mai mult decat atat, noile celule nervoase par a functiona mai bine la subiectii care fac miscare. Cunoscand acest fapt, de acum inainte, ne va fi mai la indemana sa concepem tratamente menite sa previna sau sa contracareze pierderea celulelor stem ca urmare a anestezierii repetate”, afirma Blomgren, care este de parere ca descoperirile vor sta la baza unor studii viitoare privind cauzele pierderii valoroaselor celule stem.

Citeste si:  "Uleiul de masline este potrivit oricarui tip de ten, pentru curatare si hidratare"

Sursa: Academia Sahlgrenska, Universitatea din Gothenburg

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.