fbpx

Berea, un aliat pentru prevenirea osteoporozei

Un nou studiu dezvaluie ca berea poate contribui la preventia osteoporozei. Potrivit ultimelor cercetari, berea este o sursa bogata de siliciu organic, ingredient-cheie in cresterea densitatii minerale la nivelul structurii osoase.

Cercetatorii de la Departamentul de stiinta si tehnologie alimentara al Universitatii California au studiat procesul de productie a berii pentru a determina relatia dintre metodele folosite pentru obtinerea berii si continutul de siliciu rezultat. Detalii despre continutul studiului se regasesc in numarul din februarie al Jurnalului de stiinta alimentara si agricultura.

Siliciul este prezent in bere in forma solubila ca acid ortosilicic, transformand berea intr-un supliment alimentar de siliciu major, indeosebi pentru dieta populatiei occidentale. Acidul ortosilicic are o importanta majora in cresterea si dezvoltarea sistemului osos si a tesuturilor conjunctive dure, iar berea, aparent, contribuie semnificativ la aportul de siliciu in organism. Bazandu-se pe aceste descoperiri, anumite studii incurajeaza consumul moderat de bere, intrucat aceasta ar putea contribui la lupta impotriva osteoporozei, boala a sistemului scheletal caracterizata prin masa osoasa scazuta si deteriorarea tesuturilor osoase.

Citeste si:  Sfaturi pentru un corp sanatos

Cercetatorii au examinat o varietate de mostre din materialele brute folosite pentru obtinerea berii si au conchis ca nivelul siliciului din continutul lor se modifica nesemnificativ in timpul procesului de productie. O alta informatie obtinuta in urma acestei analize este ca hameiul contine de patru ori mai mult siliciu decat maltul.

In urma testelor efectuate, s-a constatat ca nu exista siliciu in dioxidul hidratat de siliciu, folosit ca stabilizator in compozitia berii, si nici intr-un alt compus al berii in afara celor doua mentionate deja, respectiv maltul si hameiul.

„Berea cu continut ridicat de malt de orz si hamei este cea mai bogata in siliciu”, este de parere dr. Charles Bamforth, coordonatorul studiului. „Graul contine mai putin siliciu decat orzul. In fapt, siliciul se gaseste in cea mai mare parte a lui in coaja orzului. Desi cea mai mare parte a siliciului ramane in coaja in timpul procesului de productie, totusi sunt extrase cantitati seminificative de siliciu ce supravietuiesc si ajung in produsul finit”.

Citeste si:  Pastilele pentru slabit - prieten sau dusman?
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.