
Multi dintre noi am auzit de Michel Montignac, i-am vazut cartile si poate chiar le-am citit, insa putini stim cine este. Interesant de stiut este ca, Michel Montignac, ca si tatal sau, au suferit de exces de greutate in tinerete. Aceasta l-a facut ca la sfarsitul anilor 1970 sa isi inceapa cercetarea in domeniul nutritiei cu scopul de a-si depasi problemele de greutate.
Pe baza documentelor stiintifice disponibile, Michel Montignac a proiectat principiile unei metode originale pentru a pierde in greutate ?i a devenit prima persoana care a avut ideea de a folosi indicele glicemic (practic necunoscut in acel timp) pentru a pierde in greutate.
Mai intai a testat principiile inovatoare nutritionale pe el insusi si a reusit sa scape de peste 30 kg in mai putin de trei luni. Acesta este modul in care el a dovedit ca este posibil sa se piarda in greutate, fara a ne priva de calorii, ci pur si simplu prin alegeri corecte.
Astfel, Michel Montignac, a fost imediat recunoscut ca un eminent cercetator in domeniul nutritiei si a hotarat sa se dedice complet eforturilor sale stiintifice. Toate cele 20 de carti ale sale, nelimitate in indrumari referitoare la modul de a pierde din greutate, dar si in abordari ale unor aspecte esentiale de sanatate, sunt publicate in 40 de tari si au fost traduse in 25 de limbi.
Conceptul de Indice Glicemic (IG), folosit in mod revolutionar de Michel Montignac, redefineste principiile dietei alimentare. Montignac demonstreaza ca alimentele cu IG scazut (legume, fructe proaspete) isi elibereaza treptat energia in organism, creand o senzatie prelungita de satietate. In schimb, cele cu IG mare (painea alba, cartofii prajiti) produc energie de scurta durata, organismul simtind repede nevoia unei noi gustari. Dupa o prima parte, de teorie a nutritiei axata pe conceptul de IG, cartile lui Montignac ofera liste cu alimente, in functie de indicele lor glicemic. Controlul glicemiei nu inseamna doar scaderea in greutate, ci si diminuarea riscului de aparitie a unor boli precum diabetul sau afectiunile cardiovasculare.
Dieta Montignac nu este o dieta in sensul traditional al cuvantului, intrucat nu restrictioneaza cantitatea de mancare. Aceasta dieta este un mod echilibrat de a manca, bazat pe buna alegere a alimentelor. Urmand regulile dietei si alegand alimentele cu intelepciune, Montignac promite ca iti vei revitaliza metabolismul si vei alunga permanent grasimea nedorita.
Sunt doua principii importante de care trebuie sa tii cont daca urmezi aceasta dieta, conform teoriei Montignac. Primul cere sa uiti complet de numararea caloriilor, deoarece continutul caloric al alimentelor nu este important pentru cei care doresc sa slabeasca. Iar al doilea principiu consta in alegerea alimentelor dupa potentialul lor metabolic. Cu alte cuvinte, alege glucidele in functie de cantitatea de energie (sau glucoza) care va fi absorbita de organism, asa cum este exprimata de indicele lor glicemic.
In scopul de a permite oamenilor sa adopte obiceiurile alimentare sanatoase, dupa cum a recomandat metoda sa, Michel Montignac a dezvoltat o varietate de produse (BIO), iar aceasta familie de produse este acum disponibila, pentru prima data, si in Romania, prin intermediul Nutrimont.
Aceste produse sunt conceput sa respecte urmatoarele criterii:
Indice Glicemic scazut sau foarte scazut.
Fara adaos de zahar.
Bogat in fibre naturale.
Fara grasimi saturate si acizi grasi.
Bogate in arome naturale.
In conformitate cu standardele Gastronomie Nutritionnelle.
Din familia de produse, pe care Nutrimont le comercializeaza in Romania, fac parte: gemurile de fructe, fructe 100%, fara adaos de zahar, painea integrala de grau, pastele din grau integral, ciocolata neagra cu peste 70% cacao (72%, 85% ?i 99%). Sectorul cerealelor pentru un mic dejun bogat in fibre si fara adaos de zahar cuprinde: batoane si fursecuri fara adaos de zahar, musli Montignac, preparate „gata-facute” (supe si legume diverse) si nu numai.