
Alimentatia bogata in grasimi nu este doar daunatoare pentru sanatate, ea contribuie si la slabirea sistemului imunitar, fapt confirmat de un nou studiu. Conform unui experiment efectuat la Academia Sahlgrenska, cobaii carora li s-a stabilit o dieta pe baza de untura pe o perioada lunga de timp au intampinat dificultati in a combate bacteriile din fluxul sangvin. Cobaii hraniti astfel isi procurau 60% din necesarul caloric din grasimi.
Cobaii cu dieta bazata pe untura au fost comparati cu un alt grup de cobai hraniti dupa o dieta cu continut scazut de grasimi, care-si procurau doar 10% din necesarul caloric din grasimi. Cum era de asteptat, cobaii aflati la dieta bazata pe grasimi s-au ingrasat. Un rezultat mai putin previzibil a fost scaderea activitatii sistemului lor imunitar. Celulelor albe le-a scazut eficienta in lupta contra bacteriilor din fluxul sangvin, fapt ce ar fi putut contribui la moartea multora de septicemie.
„Obezitatea este asociata de regula unor inflamatii ce nu rezulta dintr-o infectie, ceea ce inseamna ca mecanismele de aparare ale organismului nu sunt suficient de active pe cat ar fi nevoie”, declara drd. Louise Strandberg, autoarea lucrarii. „In mod ironic, cobaii aflati la dieta cu continut bogat in grasimi par a avea un sistem imunitar mai putin activ chiar atunci cand au o reala nevoie”, adauga aceasta.
Persoanele cu o greutate corporala mare sunt expuse unui risc mai crescut de a dezvolta infectii, in cazul unei interventii chirurgicale, de exemplu. La cobai, studiul a demonstrat ca hrana bogata in grasimi, mai degraba decat obezitatea insesi, este cea care afecteaza abilitatea organismului de a lupta impotriva septicemiei cauzate de bacterii.
Strandberg a investigat, de asemenea, diferite variante implicand trei gene care sunt importante pentru sistemul imunitar, constatand ca exitenta catorva dintre aceste variante ce contribuie la intarirea imunitatii scade si riscul de obezitate. „Deci, exista o multitudine de conexiuni intre sistemul imunitar al unui individ, pe de-o parte, si obezitate si dieta, pe de alta parte”, conchide Strandberg.
Sursa: Academia Sahlgrenska