fbpx

Un aminoacid poate fi responsabil pentru instalarea dementei la femei

Femeile de varsta mijlocie care prezinta in sange un nivel ridicat de homocisteina sunt de doua ori mai predispuse riscului de a suferi de Alzheimer la varste mai inaintate, arata un studiu finalizat recent de cercetatorii de la Academia Sahlgrenska, Universitatea din Gothenburg, Suedia. Aceasta descoperire poate duce la noi modalitati mai simple de a stabili cine este supus riscului de a suferi de dementa cu mult timp inainte ca primele semne ale boli sa apara.

Lucrarea se bazeaza pe un studiu prospectiv realizat in Gothenburg, demarat in anii 1960, la care au participat circa 1.500 de femei, cu varsta intre 38 si 60 de ani. Acestea au fost chestionate cu privire la starea sanatatii si le-au fost efectuate analize de sange. Rezultatele analizelor au fost ulterior analizate si comparate cu numarul de paciente diagnosticate in acest interval cu Alzheimer sau alte forme de dementa.

Citeste si:  Asociatia Patronatul Medicinei Integrative organizeaza un Targ expozitional in Parcul Herastrau

„Incidenta bolii Alzheimer a fost de doua ori mai mare in randul femeilor care prezentau un nivel crescut de homocisteina, comparativ cu cele care prezentau un nivel scazut al amino-acidului in sange, iar riscul de a dezvolta orice forma de dementa era de 70% mai mare in cazul primei categorii”, afirma dr. Dimitri Zylberstein, autorul studiului.

Homocisteina este un amino-acid cu un rol important in metabolism. Este cunoscut faptul ca un nivel crescut de homocisteina poate duce la deteriorarea vaselor de sange si creste riscul de formare a cheagurilor sanguine.

Studiile anterioare care urmareau sa stabileasca legatura dintre homocisteina si dementa au avut o perioada de monitorizarea de maxim 8 ani, recentul studiu fiind, de departe, cel mai indelungat, subiectii fiind monitorizati pe o perioada de 35 de ani. De asemenea, studiul condus de dr. Dimitri Zylberstein este primul care demonstreaza corelatia dintre nivelul crescut de homocisteina la femeile de varsta mijlocie si instalarea dementei cateva decenii mai tarziu.

Urmatoarea etapa a studiului urmareste sa stabileasca fara echivoc daca homocisteina este direct responabila pentru deteriorarea cerebrala sau daca exista un factor subiacent care provoaca atat cresterea nivelului de homocisteina din sange, cat si dementa.

Citeste si:  Capacitatea de citire a copiilor, influentata de cartierele in care cresc

In trecut, nivelul crescut de homocisteina a fost pus pe seama unei anumite deficiente vitaminice (B12 si folatului), insa in prezent este cunoscut faptul ca se poate inregistra un nivel peste normal al amino-acidului chiar si in lipsa unei avitaminoze. „Astazi, in practica clinica, folosim testele pentru stabilirea nivelului de homocisteina pentru a depista avitaminozele. Cu toate acestea, rezultatele studiului nostru ne conving ca aceleasi teste ar putea fi efectuate pentru a identifica riscul de instalare a dementei. Studiul ofera noi oportunitati pentru luarea unor masuri de preventie pentru Alzheimeri si dementa, in stadii incipiente”, afirma Zylberstein.

Sursa: Academia Sahlgrenska, Universitatea din Gothenburg

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.