Please select a featured image for your post
Chiar daca dorm putin, unii oameni pot functiona la fel de bine si avea un nivel de energie la fel de ridicat ca persoanele care dorm mult mai mult. Acest lucru se datoreaza, conform unui studiu publicat de revista Science, unor mutatii genetice.
Studiul a pornit de la examinarea tiparelor de somn a doua femei, mama si fiica, si stabilirea unei corelatii intre nivelul de energie si harta genetica a fiecareia. Ambele se culcau in jurul orei 10 – 10:30 seara si se trezeau la 4:30 dimineata, programul limitat de somn neafaectandu-le sub nicio forma nivelul de energie si abilitatea de a functiona normal pe durata zilei. Examinand ADN-ul mamei (in varsta de 68 de ani), cercetatorii au identificat o mutatie, denumita DEC2.
Transferand gena la cobai, cercetatorii au creat o colonie de rozatoare “insomniaceâ€. La fel ca si oamenii, soarecii care au primit aceasta gena functionau normal intreaga zi, dormind considerabil mai putin decat cei din grupul de control. Chiar si atunci cand scurtul programul de somn le-a fost intrerupt, functionarea nu parea sa fie afectata.